Avioehtosopimus – epäromanttista vai järkevää?

Posted on Updated on

Ambro

Tilastokeskuksen mukaan avioliittoja vuonna 2011 päättyi eroon koko Suomessa 13 469 kpl. Ero on huomattava verrattuna esim. vuoden 1965 avioerojen määrään, 4 594 kpl. Asenne avioliittoon on muuttunut eikä sen enää välttämättä nähdä kestävän kuolemaan saakka. Avioliittoa pidetäänkin nykyään enemmänkin tunteiden liittona, rakkaustarinan kulminaationa (tietysti heti sen ensimmäisen yhteisen lapsen syntymän jälkeen), josta kävellään usein ulos heti, kun tähän onneen tulee pieniäkin säröjä.

Avioliitto ei muuta puolisoiden välisiä omistussuhteita, mutta avioliiton päättyessä katsotaan molempien omaisuus avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi, jollei avio-oikeutta ole poistettu esim. avioehtosopimuksella. Kun Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisen avioliiton solmineiden keski-ikä on naisilla 30,6 ja miehillä 32,9, on selvä, että jonkin näköistä varallisuutta on jo ehditty kerätä. Avioliittoa solmittaessa ei enää useinkaan siis aloiteta tyhjältä pöydältä. Mahdollisesti lapsiakin on jo kertynyt aiemmista parisuhteista, uusperheet kun ovat arkipäivää nykyään. Avioehtosopimuksen laatimisen pitäisikin mielestäni ehdottomasti sisältyä häävalmisteluiden listaan – erityisesti, jos on menossa uusiin naimisiin, edellisestä parisuhteesta on lapsia, jos on varakkaat vanhemmat (odotettavissa oleva perintö) tai jos omaa varallisuutta on jo kertynyt.

Ihanne-maailmassa ei puolisoilla olisi avio-oikeutta esim. toistensa perintönä tai lahjana saamaan omaisuuteen tai ennen avioliittoa hankittuun omaisuuteen, vaan tällaisen omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen he voisivat keskenään avioehtosopimuksella sopia. Koska emme elä tuossa ihanne-maailmassa, on siis ehdottoman järkevää varautua yllättäviin tilanteisiin laatimalla avioehtosopimus. Avioehtosopimuksen kun voi vielä tätä nykyä tehdä myös vain avioeron varalle, jolloin jos avioliitto päättyykin toisen puolison kuolemaan on avio-oikeus voimassa.

Avioehtosopimuksen laatiminen ei siis missään nimessä ole epäromanttista tai osoita epäluottamusta toista kohtaan, vaan on ehdottoman järkevää. Samalla tavalla vakuutuksiakin otetaan, varmuuden vuoksi, ei sillä ajatuksella, että kun kuitenkin kolaroin tai kuitenkin koti ryöstetään…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s