Minulta et saa sitten senttiäkään!

Posted on Updated on

Ambro

Useimmiten testamentti laaditaan, kun halutaan turvata jäljelle jääneiden asema itsensä kuoltua. Joskus kuitenkin tulee vastaan tilanteita, joissa testamentin tarkoituksena onkin sulkea joku tietty henkilö tai sukuhaara pois ja varmistaa ettei perintö mene tälle/näille. Näin on usein esim. ex-puolison ja tämän sukuhaaran poissulkeminen perinnöstä.

Perinnöttömäksi tekemisen tai jonkun perillisen sivuuttamisen taustalla saattaa olla syynä, että perinnöttömäksi tehtävällä katsotaan jo olevan enemmän varallisuutta kuin muilla perillisillä, kyseisen perillisen katsotaan jo saaneen perintöosansa testamentintekijän elinaikana tai tälle yksinkertaisesti ei vain haluta syystä tai toisesta jättää mitään omaisuutta.

Muiden perillisten kuin omien lasten osalta perinnöttömäksi tekeminen (tai näiden sivuuttaminen) onnistuu helposti tekemällä testamentti, jossa asiasta on määrätty.

Mikäli halutaan tehdä oma lapsi perinnöttömäksi, asia ei enää olekaan niin helppoa ja yksinkertaista. Suomen lainsäädännössä on lasten osalta hyvin tiukat säännökset, joilla turvataan oman lapsen oikeus saada vähintään lakiosa vanhempiensa jälkeen. Lakiosa on puolet perintöosasta. Tämän lakiosaoikeuden voi vain poikkeuksellisissa tilanteissa sivuuttaa.

Tästä on ensinnäkin määrättävä testamentissa ja syynä on oltava joko:
– perillinen on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä; tai
– perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Perusteeksi ei siis käy ihan mikä tahansa keskinäinen erimielisyys tai se, ettei perinnöttömäksi tehtävä ole ollut missään yhteydessä perittävään viime aikoina.

Toisaalta on erityisen tärkeä huomioida, että rintaperillisen perinnöttömäksi tekemästä testamentista tulee pätevä, jos rintaperillinen ei sitä moiti tai tämä hyväksyy testamentin, joka loukkaa tälle kuuluvaa lakiosaa! Tässä on muuten yksi erittäin tärkeä asia, mikä tulisi jokaisen testamentin tiedoksisaaneen huomioida! Jos on saanut testamentin tiedoksi, kannattaa tarkastuttaa testamentti asiantuntijalla ennen sen hyväksymistä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s