Testamentin todistajat

Posted on Updated on

Yleistä todistajista

Laki edellyttää todistajalta yli 15 vuoden ikää ja oikeustoimikelpoisuutta, sillä vaikka kyse on tekijän allekirjoituksen oikeaperäisyyden todistamisesta on todistajien tehtävä myös varmistaa, että tekijä ymmärtää tekemänsä oikeustoimen ja että testamentti tehdään tekijän omasta vapaasta tahdosta, ilman painostusta.

Todistajien esteettömyys

Todistajien tulee olla esteettömiä (puolueettomia) testamentin allekirjoitushetkellä. Jos todistaja siis myöhemmin tulee esteelliseksi, ei tällä ole merkitystä, mikäli esteettömyys ei ole vallinnut testamentin tekohetkellä. Tällainen tilanne saattaa tulla esim. jos veljen tyttöystävä on toiminut todistajana ja tästä tulee todistamishetken jälkeen veljen aviopuoliso. Myös tekijän ex-puoliso voi toimia todistajana edellyttäen, että avioero on testamentin tekohetkellä saanut lainvoiman eikä tämä ole siis saamassa testamentilla omaisuutta.

Esteellisiä todistajia ovat testamentin tekijän aviopuoliso tai parisuhdekumppani, lapset, lapsenlapset (jne), tämän vanhemmat, isovanhemmat, (jne), myös ottovanhempi tai ottolapsi, veli, sisar, velipuoli, sisarpuoli, lanko.

Näiden lisäksi siis myöskään testamentinsaaja ei voi toimia todistajana. Myöskään testamentinsaajan lähisukulainen ei voi toimia testamentinsaajana.

Erikoista kuitenkin on, että esim. oma avopuoliso ei suoraan lain mukaan ole esteellinen! Tähän saattaa kuitenkin liittyä erinäisiä ongelmia suhteen läheisyydestä johtuen eikä avopuolison tai kihlakumppanin todistajaksi ottaminen ole missään nimessä suositeltua.

Kaikkein selkeintä on välttää käyttämästä todistajina henkilöitä, joihin on minkäänlaista sukulaisuussuhdetta.

Jos olet epävarma harkitsemiesi todistajien kelpoisuudesta tai esteellisyydestä on parempi suoraan käyttää muita todistajia, joiden osalta epävarmuutta ei ole.

Todistamisen tarkoitus ja todistuslausuma

Testamentin todistajien perustehtävänä on todistaa testamentin tekijän allekirjoituksen oikeaperäisyys. Todistajien ei tarvitse olla tietoisia testamentin sisällöstä, mutta näiden tulee kuitenkin tietää, että kyseessä on testamentti. Voit siis vallan hyvin peittää testamentin sisällön ja sanoa, että todistajien tulee vain todistaa seuraavat asiat:

  • Olet todistuslausumassa mainittu henkilö (henkilöt tuntevat sinut)
  • Todistajat ovat olleet yhtä aikaa läsnä (heidän on ehdottomasti oltava keskenään yhtä aikaa läsnä todistaessaan!)
  • Olet heidän mielestä oikeustoimikelpoinen (terveellä ja täydellä ymmärryksellä)
  • Sinua ei ole painostettu tai että kukaan ei allekirjoitushetkellä ole sinua painostamassa (oma vapaa tahto)
  • Olet itse allekirjoittanut testamentin. (sinä allekirjoitat ensin ja todistajat heti perään)

Todistuslausuma on useimmiten seuraavan sisältöinen:

Varta vasten kutsuttuina ja yhtä aikaa läsnä olevina todistamme, että [testamentintekijän koko nimi], jonka henkilökohtaisesti tunnemme, on tänään terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä omasta vapaasta tahdostaan ilmoittanut edellä olevan sisältävän hänen viimeisen tahtonsa ja testamenttinsa sekä että hän on tämän testamentin omakätisesti allekirjoittanut.

Todistajat voivat myös todistaa jälkikäteen tai olla sinulle vieraita henkilöitä, mutta itse laatimasi testamentin kannalta on parasta noudattaa tässä antamiani ohjeita!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s