Avioehdon pätemättömyys (osa 1/4) – yleistä

Posted on Updated on

Avioehtosopimus on sopimus, joka edellyttää kahden henkilön tahdonilmaisua. (En käsittele näissä seuraavissa kirjoituksissa yksipuolista avio-oikeuden irtisanomista, joka on mahdollista toisen puolison konkurssi-tilanteessa.)

Avioehtosopimuksen pätevyys ratkaistaan vasta osituksessa tai omaisuuden erottelussa. Maistraatti ei siis yleisen väärinkäsityksen mukaisesti tulkitse aviosopimuksen ehtoja tai sen pätevyyttä rekisteröinnin yhteydessä. Tosin jotkin maistraatit tätä tekevät hyvää hyvyyttään, mutta tähän turvaan on turha tuudittautua.

Avioehtosopimus on kuitenkin pätevä, vaikka sitä rasittaisi muotovirhe tai virhe puolison tahdonmuodostuksessa tai sopimuksen sisällössä, jos tähän virheeseen ei vedota tai se hyväksytään.

Pätemättömyyden perusteita ovat puolison oikeustoimikelvottomuus sopimuksen allekirjoitushetkellä, virhe toisen puolison tahdonmuodostuksessa (2/4), virhe sopimuksen muodossa (3/4) tai virhe sopimuksen ehdoissa (4/4). Käsittelen kutakin numeroitua perustetta erillisissä kirjoituksissa.

Pätemättömyydestä seuraa, että sopimus ei sido osapuolia (tai esim ulkopuolisia velkojia) eikä sitä siten huomioida osituksessa.

On suositeltavaa käyttää juristia avioehtosopimuksen laatimisessa, jolloin molemmille selvitetään avioehtosopimuksen seuraamukset ja sen merkitys, sisältö varmistetaan ja laaditaan vastaamaan puolisoiden todellista tarkoitusta ja se tehdään varmasti muotomääräyksiä noudattaen.

Mainokset

2 thoughts on “Avioehdon pätemättömyys (osa 1/4) – yleistä

    […] pätemättömyyteen vaikuttavista seikoista voit lukea aikaisemmista kirjoituksistani täältä, täältä, täältä ja […]

    Tykkää

    […] teknisiin seikkoihin kohdistuvia. Varsinaiseen sisältöön liittyviä asioita olen käsitellyt täällä. Toivottavasti kuitenkin edellä mainitut kysymykset antavat vastaukset omiin […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s