Avioehdon pätemättömyys (osa 3/4) – muotovaatimukset

Posted on Updated on

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat tiukat.

Sen tulee olla molempien puolisoiden allekirjoittama, päivätty ja kahden esteettömän henkilön todistama. Kuten aiemmassa kirjoituksessa mainitsin, maistraatilla ei ole velvollisuutta tutkia sopimuksen pätevyyttä sitä rekisteröidessään. Ilmiselväkin muotovirhe saattaa siten jäädä piileväksi ja ilmetä vasta osituksessa. On syytä huomioida, että muotovirheeseen voi vedota myös esim. ulkopuolinen velkoja tai perillinen.

Merkitystä ei ole sillä, onko sopimus tai osa siitä tehty käsin kirjoittamalla vai koneella, kunhan muoto on selkeä ja sopimus päivätty.

Puolisoiden ei tarvitse allekirjoittaa sopimusta sen laatimisen yhteydessä eikä edes yhtäaikaisesti. He voivat siis pätevästi eri aikoina allekirjoittaa sopimuksen.

Allekirjoituksen ei myöskään tarvitse tapahtua todistajien länsäollessa vaan riittää, että todistajille tunnustetaan oikeaksi oma aikaisemmin tehty allekirjoitus. Suositeltavaa kuitenkin on, mahdollisten tulevien väärinkäsitysten välttämiseksi, noudattaa käytäntöä, jossa molemmat puolisot allekirjoittavat sopimuksen yhtäaikaisesti todistajien läsnäollessa.

Todistajien tehtävä on siis todistaa kummankin puolison allekirjoitus näiden itsensä kirjoittamiksi. Näiden todistajien on oltava esteettömiä (15 vuotta täyttäneitä, ei lähisukulaisia, ei entinen tai nykyinen puoliso, kihlattu tai asianosaisen ottovanhempi- tai lapsi) eikä heidän tarvitse tietää sopimuksen sisältöä tai edes sitä, että he allekirjoittavat nimensä avioehtosopimukseen. Jos toinenkin todistajista on esteellinen on tämä pätevyyteen vaikuttava seikka.

Rekisteröinti-ilmoitukseen riittää kuitenkin toisen puolison tai asiamiehen allekirjoitus. Vaikka sopimus olisi muotovaatimukset muilta osin täyttävä, mutta jos sitä ei ole jätetty maistraattiin rekisteröitäväksi, ei se ole voimassa. Se voidaan osituksessa silti huomioida, jos osapuolet tähän suostuvat.

Mainokset

One thought on “Avioehdon pätemättömyys (osa 3/4) – muotovaatimukset

    […] vaikuttavista seikoista voit lukea aikaisemmista kirjoituksistani täältä, täältä, täältä ja […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s