Testamentin hyväksymisen seuraamukset

Posted on Updated on

Jos vainaja on tehnyt testamentin on tämä annettava perillisille todistettavasti tiedoksi. Tiedoksisaamisesta alkaa 6 kuukauden moiteaika, jonka aikana perillinen voi moittia testamenttia.

Jos testamentti hyväksytään, tulee siitä lainvoimainen eikä sitä voida moittia mm. siinä olevan muotovirheen johdosta. Sama vaikutus on tosin sillä, ettei testamenttia oikeusteitse 6 kuukauden sisällä tiedoksisaannista moitita.

Hyväksyminen tarkoittaa siis moiteoikeudesta luopumista.

Jos myöhemmin selviää, että testamentissa on esim. pätemättömyyteen johtava muotovirhe, ei testamenttia voi enää moittia. Testamentin tekohetken tausta on todellakin syytä selvittää sekä tutustua testamenttiin ajatuksella ja tarvittaessa asiantuntijaa käyttäen ennen testamentin hyväksymistä. Testamentin tiedoksisaaminen ja hyväksyminen vasta perunkirjoitustilaisuudessa ei ole tästä syystä suositeltavaa, jollei testamentti ja sen sisältö ole olleet tiedossa.

Kannattaa siis todellakin harkita tarkkaan, ennen kuin laittaa rastin kohtaan ”Hyväksyn testamentin ja sitoudun olemaan sitä millään perusteella moittimatta.”

Lue myös keskinäisen testamentin hyväksymisestä täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s