Kuolinpesän yhteishallinto

Posted on Updated on

Kuolema käynnistää automaattisesti kuolinpesän väliaikaisen hallinnon, jossa useimmiten yksi pesän osakkaista ottaa pesän asiat hoitaakseen. Tämän ensisijaisena tehtävänä on selvittää muut osakkaat ja ottaa näihin yhteyttä ilmoittaakseen kuolintapauksesta ja käynnistääkseen kuolinpesän yhteishallinnon.

Osakkaita ovat
1) perilliset (lapset, lapsenlapset, vanhemmat, tai muu perintökaaren 18:1 § mukainen henkilö),
2) yleistestamentinsaaja,
3) eloonjäänyt puoliso,
4) toissijaiset perilliset,
5) toinen kuolinpesä,
6) jopa silloin, kun jonkun perillisen tai testamentinsaajan oikeus on riidanalainen, on tämä kuolinpesän osakas.

Kuolinpesän yhteishallinto kestää perinnönjakoon saakka, johon saakka kaikki päätökset tehdään yhdessä ja yksimielisesti. Tulevan perintöosuuden suuruudella ei ole merkitystä päätöksenteossa, eikä kukaan muuten kuin osakkaiden suostumuksella tai erityistilanteissa (esim. omaisuuden vahingoittumisen estäminen) voi toimia yksin.

Yhteishallinnossa päätetään esim. omaisuuden hoitamisesta ja velkojen maksamisesta. Se sisältää samanlaisia toimia kuin kuolinpesän virallisselvityksessä, kuten vainajan omaisuuden selvittämistä, hoitamista, säilyttämistä ja kartuttamista. Tavoitteena on saada kuolinpesä siihen kuntoon, että jako voidaan toteuttaa.

Ongelmia muodostuu, jos osakkaiden välillä on jo olemassaolevia jännitteitä tai osakkaita on useampi, kuten usein testamentitta kuolleiden lapsettomien pariskuntien tapauksessa. Tällöin saattaa olla tarpeellista hakea pesään käräjäoikeuden määräämä pesänselvittäjä pesän saattamiseksi jakokuntoon.

Jos välit ovat osakkaiden kesken hyvät, voidaan yhteishallinnosta suullisesti sopia. Osakkaat voivat myös sopia asiasta kirjallisesti, mikä mahdollisten epäselvyyksien vuoksi onkin usein suositeltavaa. Sopia voidaan lähestulkoon kaikista kuolinpesän asioiden hoitamiseen liittyvistä asioista ja tämän sopimuksen esim. pankkia varten tuleekin olla tietyissä tilanteissa mahdollisimman tarkasti yksilöity. Yleisesti ottaen tämä sopimus on kuitenkin kaikkien joko hiljaisesti hyväksymä tai suullisesti sovittu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s