Olen maksanut kuolinpesän laskuja omista varoistani. Saanko varat takaisin pesästä?

Posted on Updated on

Yleisesti ottaen kuolinpesän osakkaat yhdessä vastaavat kuolinpesän kuluista yhteishallinnon aikana. Melko usein tulee kuitenkin vastaan tilanne, etteivät vainajan tilivarat enää riitäkään laskujen maksamiseen ennen muun omaisuuden realisoimista ja velkojat ovat jo kiivaasti tivaamassa saataviaan. Jos joku kuolinpesän osakkaista haluaa maksella velkoja pois omista varoistaan, tulee tästä sopia muiden osakkaiden kesken. Pääsääntöisesti osakas ei siis voi vaatia korvausta pesän puolesta maksamistaan kuluista ilman muiden osakkaiden suostumusta, joka voi olla myös suullinen. Velkojiin kannattaakin olla tällaisessa tapauksessa yhteydessä ja pyytää maksulykkäystä tai tarvittaessa selvittää, että pesässä ei ole varoja.

Poikkeuksen tästä maksamis-kiellosta muodostavat kuitenkin pesänselvitysvelat, jotka muodostuvat hautaus- ja perunkirjoituskustannuksista ja muista pesän selvityksen kannalta tarpeellisista kustannuksista. Hautauskustannukset sisältävät arkusta, hautaamisesta ja muistotilaisuudesta aiheutuneet kulut. Perunkirjoituskustannukset sisältävät tarpeellisten asiakirjojen hankkimisesta aiheutuneet kulut sekä uskottujen miesten palkkion ja muut perunkirjoituksen laatimisesta aiheutuneet kulut. Jos näitä on maksettu pesän osakkaan omista varoista, voi tämä vaatia näitä pesältä takaisin. Muiden kulujen (vainajan velkojen) osalta, jos suostumusta ei ole muilta saatu, eivät pesän osakkaat ole velvollisia korvaamaan tälle yhdelle osakkaalle tämän pesän nimissä maksamia kuluja.

Useimmiten muut osakkaat kuitenkin pitävät itsestään selvänä, että kulut maksaneelle korvataan tälle aiheutuneet kulut. Aina toki kaikki ei mene niin sopuisasti kuin on toivottu, joten kannattaa varmistaa asia muilta osakkailta etukäteen. Lisäksi erityistä varovaisuutta vainajan velkojen maksamisessa tulee käyttää, jos pesä vaikuttaa olevan varaton tai ylivelkainen.

Kuolinpesän osakkaan suojana on tätä nykyä henkilökohtaisen vastuun poistuminen kuolinpesän kulujen osalta, jollei perunkirjoituksen toimittamista määräajassa ole laiminlyöty tai täydennys- tai oikaisuperukirjan laatimisvelvollisuutta ole jätetty toteuttamatta. Jos maksuja ei ole ajallaan voitu maksaa, ei pesän juoksevia asioita hoitanut osakas siis joudu tästä vastuuseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s