Avoliiton päättyminen ja omistussuhteet

Posted on Updated on

Vuonna 2011 voimaan tullut laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta on tuonut hieman parannusta avopuolisoiden välisiin varallisuussuhteisiin. Nykyään avopuolisolla on oikeus saada pesänjakaja määrätyksi avopuolisoiden erotilanteessa tapahtuvaan omaisuuden erotteluun ja harkinnanvarainen oikeus saada hyvitystä. Laki pätee sekä samaa sukupuolta oleviin, että eri sukupuolta oleviin avopareihin.

Eniten riitoja erotilanteissa syntyy omistussuhteista. Avopuolisoiden välillä ei ole edelleenkään avio-oikeutta vastaavaa oikeutta toisen omaisuuteen vaan omistussuhteet määräytyvät yhteisomistuslain mukaan. Oletuksena irtaimen omaisuuden osalta on yhteisomistus eli kumpikin puoliso omistaa puolet, jollei muuta selvitetä.

Jos toinen puoliso on osallistunut taustalla omaisuuden parantamiseen rahalla tai työllä tai ollut kotona esim. lasten kanssa mahdollistaen toiselle varsinaisen rahan tuomisen perheeseen, saattaa olla, ettei nimiperiaate (eli kenen nimissä tuote, esim. auto on) tai yhteisomistusolettama vastaa tämän puolison mielestä todellista tilannetta. Tällöin puolisolla voidaan katsoa olevan oikeus hyvitykseen antamansa panostuksen suhteen mukaisesti. Edellytyksenä on, että toinen puoliso muutoin saisi perusteetonta etua hyvitystä vaativan puolison kustannuksella.

Omistussuhteissa, esim. asunnon suhteen, voi olla myös, että se on virheellisesti kirjattu vain toisen puolison nimiin. Toinen puoliso on saattanut osallistua jo olemassa olevilla säästöillään asunnon rahoittamiseen, mutta asunto on jostain syystä kirjattu vain yhden puolison nimiin. Jos asunnon myynnistä saadut varat halutaan jaettavan muutoinkin kuin virallisen omistussuhteen mukaan, tulee tällöin näyttää toteen, että osapuolet ovat asunnon hankintahetkellä tarkoittaneet, että molemmat osapuolet omistavat asunnon sijoitustensa suhteessa tai puoliksi. Huomattavaa on siis, että oikeuskäytännössä pelkkä rahoitukseen osallistuminen ei riitä vaan tarvitaan näyttöä lisäksi hankintahetken omistustarkoituksesta. Jos näyttö omistussuhteista ei ole riittävä, saattaa puolisolla olla edellä mainitun kappaleen mukaisesti oikeus hyvitykseen.

Mainokset

One thought on “Avoliiton päättyminen ja omistussuhteet

    […] soveltaa parisuhteen päättymiseen. Lain mukanaan tuomista oikeuksista voit lukea lisää täältä ja […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s