Omaisuudenhoitajan määrääminen testamentilla alaikäiselle

Posted on Updated on

Testamentilla voidaan määrätä varallisuuteen liittyvistä toimenpiteistä kuoleman jälkeen, mutta sillä ei voida pätevästi määrätä alaikäisen huoltoon liittyvistä asioista. Testamentilla voidaan siis pätevästi määrätä lapselle testamentin nojalla tulevan omaisuuden hoidosta. Tämä saattaa olla tarpeen, mikäli lapsi itse, lapsen toinen vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat kyvyttömiä huolehtimaan raha-asioistaan.

Näin ollen testamentintekijä voi testamentilla määrätä testamentin nojalla tulevan omaisuuden hoitajaksi myös muun kuin lapsen lakimääräisen edunvalvojan. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti syrjäytä lapsen lakimääräisiä edunvalvojia omaisuuden hoidosta, vaan erillisen omaisuudenhoitajan määräämisen on myös oltava lapsen edun mukaista. Tämä onkin hyvä mainita testamentissa.

Mikäli testamentilla on määrätty omaisuudenhoitaja, tulee tästä ottaa maininta perukirjaan ja toimittaa jäljennös perukirjasta maistraattiin. Vasta kun kyseinen omaisuudenhoitaja on virallisesti määrätty edunvalvojaksi hoitamaan taloudellisia asioita, päättyy lakimääräisen edunvalvojan (useimmiten siis vanhempien) valtuudet toimia testamentilla tulevan omaisuuden hoidon osalta.

Omaisuudenhoitajan tulee olla kelpoinen tehtäväänsä, esteetön ja tehtävään sopiva. Jos esim. isovanhemmat testamentissaan määräävät lapsenlapsensa omaisuudenhoitajaksi toisen vanhemmista, on tämä kuitenkin automaattisesti kelpoinen tehtäväänsä. Mikäli määräätäänkin sivullinen henkilö, tulee tällaisen omaisuudenhoitajan olla tehtävään sopiva henkilö. Tämä ei saa olla konkurssissa eikä esteellinen. Omaisuudenhoitaja ei voi mm. edustaa lasta sellaisessa toimessa, jossa on itse vastapuolena. Varsinaisesti saman kuolinpesän osakkuus ei muodosta esteellisyyttä omaisuuden hoitamiselle, mutta tällöin tulee lapselle määrätä jakoa varten edunvalvojan sijainen. Kun sijaisen tehtävä on päättynyt (esim. yhteisomistajuus testamenttimääräyksen mukaan), voi testamentilla määrätty edunvalvoja jatkaa tehtävässään. Selkeyden ja turhien lisäkustannusten välttämiseksi omaisuudenhoitajaksi on kuitenkin parasta määrätä sellainen tehtävään sopiva henkilö, joka mitä epätodennäköisimmin tulee myöhemmin olemaan esteellinen tehtävään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s