Avioehtosopimuksen vaikutukset kuolintapauksessa (osa 1) – Lesken oikeudet

Posted on Updated on

KuvaKoska avioehto vaikuttaa vain tulevaan ositukseen, ei sillä ole merkitystä avioliiton aikaisiin vallintajärjestelmiin eikä lesken oikeuksiin pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan.

Leskellä on siis avioehdosta huolimatta oikeus pitää koko jäämistö jakamattomana hallinnassaan tai vähintään kuitenkin yhteisenä kotina käytetty asunto koti-irtaimistoineen. Yhteisenä kotina käytetyn asunnon pitäminen jakamattomana (elinikäinen asumisoikeus) kuitenkin edellyttää, ettei leskellä ole muuta asumiseen kelpaavaa asuntoa omistuksessaan.

Jos ensin kuolleella puolisolla ei ole rintaperillisiä eikä tämä ole testamentannut omaisuuttaan jollekin toiselle, perii leski tämän avioehdosta huolimatta. Avioehdolla on oikeastaan tässä tapauksessa vaikutusta vasta lesken kuoltua, jolloin suoritetaan pesänjako ensin kuolleen puolison toissijaisten perillisten ja lesken perillisten välillä. Avioehto vaikuttaa tällöin kummankin perittävän perillisille kuuluviin osuuksiin. Elinaikanaan leski voi siis tehdä omaisuudelleen periaatteessa mitä vain, muttei kuitenkaan testamentata perimäänsä omaisuutta. Ensin kuolleen puolison toissijaisilla perillisillä ei ole oikeutta lesken eläessä puuttua tämän tekemiin oikeustoimiin, mutta omaisuuden tahallinen hävittäminen tai luovuttaminen saattaa aiheuttaa turhia riitoja ja seuraamuksia aikanaan lesken perillisille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s