Tekisinkö testamentin? Miksi ihmeessä, enhän ole kuolemassa?

Posted on Updated on

Näin ajattelee yllättävän moni. Herää kysymys, tietävätkö nämä ihmiset todellisen kuolinhetkensä etukäteen? Vai ajattelevatko he elävänsä ikuisesti? Itse en (onneksi) tiedä omaa kuolinhetkeäni ja tiedän myös, että joku päivä varmasti kuolen. Tietysti toivon, että eläisin mahdollisimman pitkään, mutta koska en tähän oikeastaan pysty vaikuttamaan, olen tehnyt testamentin. Näin varmistan, että omaisuuteni menee oikeille ihmisille, oikein osuuksin ja pystyn välttämään mahdollisia perintöriitoja hyvinkin pitkälle. Varmistan näin myös, etteivät ylimääräiset ole ”haaskalla”. Pelisäännöt on siis tehty selviksi ja perillisten oikeudet turvattu. Siinä kaikki. Hetkessä tehty ja jälkipolvien turva näin taattu. Jostain syystä testamentin tekeminen nähdään kuitenkin tarpeettomaksi tai ei vielä pitkään aikaan (eli loppupeleissä ei koskaan) ajankohtaiseksi. Eihän sitä tiedä, vaikka auto-onnettomuudessa huomenna kuolisi! Mitäs väliä sillä iällä siinä tapauksessa on?

Omaisuushan kuitenkin jaetaan lain mukaan. Miksi sitten pitäisi tehdä testamentti?

Tämä on toinen yleinen syy miksi testamentin tekemistä ei nähdä tarpeelliseksi. Surullisen usein tulee omassa työssäni vastaan tilanteita, joissa avioerotilanteessa ositettavaksi omaisuudeksi joudutaan huomioimaan toisen perintönä saama omaisuus. Ei varmastikaan ole ollut vainajan tarkoituksena, että tältä perintönä tullut omaisuus siirtyisi oman lapsen avioerossa suvun ulkopuolelle. Näinkin voi pahimmassa tapauksessa käydä. Tällaisetkin tilanteet olisi voitu välttää, jos vainaja olisi tehnyt testamentin, jossa testamentinsaajien aviopuolisoilta poistetaan avio-oikeus testamentilla saatuun omaisuuteen. Pieni vaiva ja kustannus testamentin laatimisesta, mutta suuri hyöty testamentin saajalle!

Tietysti voi olla niin, ettei haluta ajatella jälkeläisiään. Mitä väliä millään minulle on sitten, kun olen kuollut? Tapelkoot muut! No, jos näin on, niin tällöin ei sitten varmaankaan ole tarpeen miettiä testamentin laatimista…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s