Testamentti, perinnöstä luopuminen ja testamentinsaajan ulosottovelat

Posted on Updated on

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei ole niinkään harvinaista, että kuolinpesän osakkaista joku on konkurssissa tai muuten suurten ulosotto-velkojen rasittama. Ikävää ja turhaa on, jos elämän aikana kerrytetyt säästöt menevätkin perinnönjaossa ulkopuoliselle velkojalle!

1) Tällaisessa tilanteessa perittävä voi elinaikanaan tehdä testamentin joko suoraan sukupolven yli eli velkaisen testamentinsaajan omille lapsille tai muiden perillisten hyväksi estäen näin perinnön menemisen velkojen maksamiseen ja muiden taskuihin. Jos veloissa rypevä testamentinsaaja tämän hyväksyy eikä vaadi lakiosaansa (silloin kun kyseessä oma lapsi), ei velkojilla ole oikeutta tähän toimeen puuttua. Velkainen perillinen on tällöin luopunut perinnöstään hyväksymällä testamentin ja jättämättä lakiosailmoituksen tekemättä.

2) Jos perittävä onkin jo tehnyt testamentin velkaisen perillisen hyväksi, voi velkainen perillinen luopua testamentista ja näin ollen luopua oikeudestaan perintöön. Luopumisen tulee tapahtua kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun tämä on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja oikeudestaan perintöön. Edellyttäen, että perillinen luopuu testamentista sanotun määräajan sisällä, ei velkojilla ole oikeutta tämän perintöosuuteen. Määräajan jälkeen tapahtunut luopuminen siirtää perinnön velkojien saamisten maksuun! On syytä myös huomioida, että mikäli testamenttia rasittaa jokin muoto- tai muu virhe ei velkainen perillinen voi moittia testamenttia. Jos tämä moittii testamenttia ja voittaa moitekanteen, siirtyy perintö tällöinkin tämän velkojen maksuun.

Silloin kun testamenttia ei ole ja perillinen on lakimääräisen perillisen asemassa, pitää perillisen luopua perinnöstä ennen perintöön ryhtymistä. Tämä ei siis voi päättää kenelle omaisuus on menevä itsensä sijaan, vaan luopumisen on tapahduttava ilman erillisiä määräyksiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s