Avioehtosopimuksen pätemättömyys – kuka ratkaisee ja missä vaiheessa?

Posted on Updated on

FreeDigitalPhotos.net "3d Judge Holding Gavel" by David Castillo DominiciJos toinen sopijapuolista (tai jäämistöosituksessa tällaisten perilliset) vetoaa avioehtosopimuksen pätemättömyyteen, mikä on tällöin oikea instanssi asian eteenpäin viemiseksi?

Avioehtosopimuksen pätemättömyyteen vaikuttavista seikoista voit lukea aikaisemmista kirjoituksistani täältä, täältä, täältä ja täältä.

Ensinnäkin avioehtosopimusta ei voi julistaa pätemättömäksi ennen avioeron vireille tulemista tai toisen puolison kuolemaa. Ositusperusteen syntyhetki on siis avioerohakemuksen saapuminen käräjäoikeuteen.

Toiseksi avioehtosopimuksen pätemättömyys ratkaistaan aina vasta osituksessa tai omaisuuden erottelussa, ei ennen tätä. Avioehtosopimus voidaan toki purkaa ennen ositusperusteen syntymistä, mutta tämä edellyttää molempien osapuolten suostumusta ja sellaisen uuden avioehtosopimuksen rekisteröimistä, jolla puretaan edellinen sopimus.

Jos varsinaista ositusta varten on haettu pesänjakaja, kuuluu tämän tehtäviin ratkaista avioehtosopimuksen pätevyys, johtui se sitten oikeustoimilain mukaisesta pätemättömyydestä (esim. pakottaminen) tai muotovirheen aiheuttavasta pätemättömyydestä (esim. todistajan esteellisyys). Pesänjakajalle kuuluu myös avioehtosopimuksen tulkinta ja sovittelu, edellyttäen, että sovittelua on vaadittu. Jos pesään on siis haettu pesänjakaja, ei pätemättömyyteen vetoava osapuoli voi nostaa asiasta erillistä kannetta, vaan tuomioistuin jättäisi tällaisen kanteen tutkimatta. Vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa voi kanteen nostaa pesänjakajan määräyksen voimassa ollessa. Tällöin asianosaisella tulee olla perusteltu oikeudellinen tarve nostaa erillinen kanne (esim. jakaja itse on keskeyttänyt asianosaisen pätemättömyyttä koskevan kanteen).

Jos pesänjakaja on kuitenkin katsonut avioehtosopimuksen päteväksi, voidaan tämän toimittamaa ositusta moittia nostamalla asiasta kanne tuomioistuimessa. Kuitenkin siis vasta, kun ositus on toimitettu. Toki myös se osapuoli, jota vastaavasti pätemättömäksi katsottu avioehtosopimus vahingoittaa, voi nostaa asiasta kanteen.

Ensisijaisesti tulisi siis avioerohakemuksen vireille tultua hakea ositusta varten pesänjakaja. Suositeltavaa on tässä käyttää myös omaa asiamiestä, jotta oma oikeusturva on varmistettu. Pesänjakaja ei nimittäin oma-aloitteisesti vetoa esim. sovitteluun, jollei sitä asianosainen nimenomaan vaadi. Pesänjakajan tehtäviin ei kuulu osapuolten varsinainen opastaminen ja neuvominen siitä, miten näiden tulisi toimia, vaan osapuolten tulee itse osata vaatia ja perustella vaatimuksensa, mm. näennäisesti pätevän avioehtosopimuksen pätemättömyydestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s