Testamentti ja lakiosa/perintöosa

Posted on Updated on

Image courtesy of njaj / FreeDigitalPhotos.netPerittävän kullakin lapsella, ottolapsella tai näiden lapsilla on oikeus lakiosaan. Tämä on puolet kullekin kuuluvasta perintöosasta. Usein nämä kaksi asiaa sekoitetaan keskenään ja puhutaan lakiosasta, kun tarkoitetaankin perintöosaa. Usein myös ymmärretään, että myös muilla perillisillä olisi lakiosaoikeus, mutta näin ei siis ole.

Jos perittävä ei ole tehnyt testamenttia, määräytyy kunkin perillisen perintöosa lain mukaan. Jos perittävä kuitenkin on laatinut testamentin, jolla on poikennut tästä lakimääräisestä perimysjärjestyksestä, on vain perittävän lapsilla ja ottolapsilla oikeus vaatia lakiosaansa. Oikeus ei siirry muille perillisille kuin lasten lapsille ja näillekin vain lasten kuoltua tai luopuessa perinnöstä. Lakiosa ei myöskään lankea automaattisesti, sillä lakiosaa tulee nimenomaisesti vaatia ilmoittamalla todisteellisesti testamentinsaajalle asiasta. Jos testamentinsaajia on useampia, tulee ilmoitus tehdä näistä jokaiselle.

Oletetaan, että perittävä on määrännyt koko omaisuutensa menevän toiselle kahdesta lapsestaan. Sillä lapsella, joka ei olisi saamassa mitään, on tällöin oikeus vaatia lakiosaansa. Testamentti siis loukkaa tälle kuuluvaa lakiosaa. Tässä tapauksessa, kun lapsia on kaksi, on kummankin perintöosuus puolet perittävän omaisuudesta (mahdollinen avio-oikeus huomioiden). Lakiosa on siis puolet perintöosasta, joten sen lapsen osuus, joka on testamentilla sivuutettu, on 1/4 perittävältä tulevasta perinnöstä.

Miten lakiosat sitten lasketaan?

 • Yleisimmin lakiosa lasketaan perittävän omaisuuden säästöstä (kuolinhetken varat – velat).
 • Mikäli perittävä on ollut naimisissa, huomioidaan puolison mahdollinen avio-oikeus laskelmassa. Mikäli perittävä on ollut varakkaampi, huomioidaan puolisolle avio-oikeuden nojalla tuleva omaisuus, ja jäljelle jäävästä osuudesta vasta lasketaan perintö- ja lakiosat. Mikäli perittävä on ollut vähävaraisempi, maksaa leski tällöin joko tasinkoa perillisille tai vetoaa oikeuteensa olla luovuttamatta omaisuuttaan tasinkona perillisille. Tällöin perintöosat lasketaan puhtaasti perittävän omaisuuden säästöstä kuten edellä.
 • Lapselle annetun lahjan arvo voidaan myös huomioida lakiosaa laskettaessa. Tällöin muiden lasten tulee tehdä ns. lisäysvaatimus eli vaatia lahjan huomioimista lakiosan arvoa laskettaessa. Valitettavasti yleisesti oletetaan, että ennakkoperinnön arvo automaattisesti huomioidaan perinnönjaossa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kunkin lapsen tulee erikseen vaatia ennakkoperinnön huomioimista oman lakiosansa arvoa laskettaessa. Esimerkiksi pesänjakaja ei voi oma-aloitteisesti asiaa huomioida laskelmissa.
 • Ylisuuri henkivakuutusmaksukin voidaan huomioida laskennallisena lisäyksenä, jos perittävä on ottanut suuren kertamaksuisen henkivakuutuksen ja tähän on mennyt suurin osa tilivaroista. Tämä tulee kyseeseen vain, jos kuolintapauksen edunsaajamääräyksenä on joku muu kuin omaiset tai kuolinpesä ja tätäkin tulee nimenomaisesti vaatia huomioitavaksi.
Mainokset

4 thoughts on “Testamentti ja lakiosa/perintöosa

  Raija Kosunen said:
  20.4.2016 18:10

  Olen eronnut n. 25 vuotta sitten. Minulla on 3 lasta. Riitaannuin 2 lapseni kanssa vuonna 2007, jonka jälkeen kolmas lapsistani on käynyt etelä-suomesta saakka pohjois-savossa säännöllisesti viikonloppuisin henkisenä tukenani tuolta syksystä 2007 alkaen. Matkakuluja on tullut sieltä saakka hänelle todella runsaasti junalla. Onko laillista laittaa testamenttiin kohta, jossa määrään tälle lapselleni omaisuuden päältä ensin nuo matkakulut ja sen jälkeen vielä ensin tuosta jäljelle jääneestä omaisuudestani puolet ja sen jälkeen lapsille kuuluvasta lakiosasta vielä sen 1/3?

  Tykkää

   Sanna Svahn responded:
   20.4.2016 21:02

   Hei Raija!
   Kyllä tuollainen kohta ihan laillinen on, mutta perintö- ja lakiosat määräytyvät silti koko jäämistöstäsi. Eli jos yhdelle lapselle tuleva osuus loukkaa muille kuuluvia lakiosia, on muilla lapsillasi oikeus moittia testamenttia.
   T. Sanna Svahn

   Tykkää

  Milla Koivunen said:
  6.4.2018 10:31

  Vainajalla (ei naimisissa) on/oli kaksi lasta, joista toinen on elossa ja toinen kuollut. Kuolleella on elossa kaksi lasta eli perillisiä yhteensä kolme. Vainaja laati testamentin jossa lapsenlapsille kuuluu lakiosa ja loppu jaetaan elossa olevalle lapselle ja hänen puolisolleen. Testamentissa myös merkintä että perijöiden puolisoilla ei ole oikeutta perintöön.
  Kuolinpesässä siis osakkaita neljä.

  Kuinka paljon on lastenlasten perintöosa, ja näin ollen lakiosa eli puolet perintöosasta?
  Ovatko lapsenlapset tasavertaisia ”ensimmäisessä polvessa” olevan kanssa(=1/3 jokaiselle osakkaalle josta lakiosa on 1/6)?
  Lasketaanko perintöosa omaisuuden säästöistä(=1/1), josta lapselle 1/2 ja lapsenlapsille yhteensä 1/2 (=1/4+1/4)?
  Jonka jälkeen huomioidaan testamentin vaatima lakiosa (1/8) ja jaetaan omaisuus (vähennettynä lakiosilla) testamentin määräämällä tavalla(=puolet lapselle ja puolet hänen puolisolleen)?
  Saavatko lapsenlapset siis 1/8 vai 1/6 perinnöstä?

  Tykkää

   Sanna Svahn responded:
   10.4.2018 06:50

   Hei Milla,

   Lastenlasten osuus on 1/8 kummallekin riippuen kuitenkin testamentin tarkasta sanamuodosta.
   Huom. Blogi on siirtynyt osoitteeseen http://www.svahn.fi, josta löydät runsaasti lisää tietoa! 🙂

   Ystävällisin terveisin,
   Sanna Svahn

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s