Puolison avustaminen ansiotoiminnassa

Posted on Updated on

StockimagesTyösopimuslain lähtökohta on se, ettei kukaan tee työtä ilman korvausta. Avioliittolain mukaan puolisoiden välillä tätä olettamaa ei kuitenkaan ole. Mikäli toinen puoliso auttaa yrittäjänä toimivaa puolisoaan tämän ansiotoiminnassa, on työtä tehneellä puolisolla toki mahdollisuus avustukseen, mutta vain tiettyjen edellytysten täyttyessä. Avioliittolaki lähtee siitä, että työnantajan ja työntekijän välinen suhde on toinen kuin yrittäjäpuolisoiden välinen.

Korvausta saadakseen työtä tehneen puolison tulee osoittaa, että korvauksesta on sovittu. Ei siis riitä, että pystyy osoittamaan todella tehneensä työtä puolisonsa yrityksessä, tai että puoliso on itse pyytänyt apua. Työtä tehneen puolison tulee pystyä osoittamaan, että palkasta on nimenomaan sovittu. Tällöin korvausta tulee vaatia 3 vuoden kuluessa.

Jos nimenomaista sopimusta ei ole tehty, tulee työtä tehneen puolison osoittaa, että korvauksen maksamista on muutoin pidettävä kohtuullisena huomioiden työn laatu ja muut olosuhteet. Oikeus korvaukseen vanhenee kuitenkin vuoden kuluessa sen vuoden päättymisestä, jolloin työ tehtiin. Katkaistakseen saatavansa vanhenemisen tulee työtä tehneen puolison esittää palkkavaatimuksensa kanneteitse tuomioistuimessa.

Korvausvaatimus saatavasta voidaan esittää avioliiton aikana tai avioeron tultua vireille. Ongelmaksi usein muodostuu saatavan vanheneminen. Kun työtä tehnyt puoliso, eron tultua vireille, yllättäen katsookin puolison auttamisen olleen sellaista työtä, josta tälle tulisi maksaa palkkaa, on kyseinen ”palkkasaatava” useimmiten jo ehtinyt vanhentua. Jos se nyt olisi saatavaksi edes katsottu. Mikäli korvausta kuitenkin maksettaisi saatavan jo oltua vanhentunut katsotaan maksettu korvaus tällöin lahjaksi.

Huomioitavaa on, että mikäli puoliso on varsinaisessa työsuhteessa puolisoon tai työsuhteen tunnusmerkistö muutoin toteutuu, määräytyy puolison oikeus palkkaan työsuhdelainsäädännön mukaan eikä avioliittolain mukaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s