Osituksen esisopimus

Posted on Updated on

?Puolisot voivat keskenään sopia omaisuutensa jakamisesta mahdollisessa avioero-tilanteessa. Tällaista sopimusta kutsutaan muun muassa seuraavilla nimillä: sopimus avioeron varalle, osituksen esisopimus ja ositussopimus.

Osituksen esisopimuksella sovitaan omaisuuden jaosta konkreettisemmin kuin avioehtosopimuksella, jolla voidaan vain määrätä siitä, mikä omaisuus on avio-oikeuden alaista ja mikä avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Osituksen esisopimuksella voidaan esim. sopia maksettavan tasingon määrästä, puolisoiden asunnon keskinäisistä vastuuosuuksista tai jaosta esinekohtaisesti. Sillä voidaan myös sopia mahdollisesta jo tehdystä avioehtosopimuksesta poiketen, että tietty omaisuuserä tuleekin huomioida avioero-osituksessa.

Osituksen esisopimus voidaan laatia milloin tahansa ennen ositusta, myös avioeron jo ollessa vireillä. Jos se on laadittu avioehtosopimuksen jälkeen ja sopimukset ovat ristiriidassa keskenään, sovelletaan avioero-osituksessa viimeiseksi laadittua sopimusta ja siltä osin kuin sopimukset ovat ristiriitaisia. Jos ristiriitaisuutta ei ole, ovat molemmat sopimukset voimassa.

Huomattava on, että osituksen esisopimus sitoo vain puolisoita, ei ulkopuolisia. Näin ollen sillä on merkitystä vain avioero-osituksessa, ei esim. silloin jos avioliitto purkautuu toisen puolison kuolemaan. Osituksen esisopimuksen laatimiselle ei ole laissa asetettu mitään muotovaatimuksia (sitä ei ole laissa edes mainittu), joten se voidaan tehdä suullisestikin.

Myös avopuolisot voivat sopia omaisuutensa jakamisesta avoliiton päättyessä eroon. Tällöin puhutaan sopimuksesta avoeron varalle. Ajatus on kuitenkin sama: pelisäännöistä sovitaan ennen eroa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s