Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta

Posted on

child mirrorErityisesti riitaisissa eroissa saattaa esiintyä suunnitelmallista lapseen kohdistuvaa manipulointia, jossa lapsi yritetään saada vihaamaan toista vanhempaa. Tällaisella käytöksellä pyritään vieraannuttamaan lapsi vanhemmastaan ja näin tietoisesti tuhoamaan lapsen ja toisen vanhemman välit. Tekijänä on useimmiten se vanhempi, jonka luona lapsi virallisesti asuu. Tätä esiintyy kuitenkin myös etävanhemman toimesta, erityisesti jos lapsen huoltajuudesta käydään tai on käyty riitaa oikeudessa. Vieraannuttaminen esiintyy toisen vanhemman mustamaalaamisena, vähättelynä ja väärien tai vääristeltyjen tietojen kertomisena lapselle toisesta vanhemmasta. Tapaamisoikeuksia saatetaan yllättävillä syillä peruutella tai yritetään estää etävanhempaa tapaamasta lasta. Lapselle saatetaan omalla käytöksellä tehdä selväksi, ettei toista vanhempaa saa rakastaa.

Vieraannuttaminen vaikuttaa aina lapsen henkiseen hyvinvointiin. Lapsi kokee usein hyvin voimakasta lojaliteettiristiriitaa eikä tiedä saako toista vanhempaa rakastaa ja alkaa sitä kautta oireilla voimakkaasti. Oireilu saattaa esiintyä univaikeuksina, sosiaalisessa kanssakäymisessä, voimakkaina pelkotiloina tai vihan tunteina. Pahimmissa tapauksissa lapsi alkaa oireilla niin voimakkaasti, että lähivanhempi saattaa syyllistyä rikoslain mukaiseen henkiseen pahoinpitelyyn.

Lapsen lisäksi vieraannuttaminen vaikuttaa ymmärrettävästi myös kohteena olevaan vanhempaan, joka usein joutuu turvautumaan sairaslomaan ja lääkitykseen, tämän alkoholinkäyttö saattaa lisääntyä ja tämä alkaa saada itsetuhoisia ajatuksia.

Vieraannuttamista on joissakin yhteyksissä ja ulkomailla kutsuttu nimellä Parental Alienation System (PAS), mutta tätä ei ole Suomessa virallisesti hyväksytty varsinaisena ”sairautena”. Vieraannuttamiseen on reagoitu 7.6.2012 tehdyllä lakialoitteellakin, jonka eduskunnan lakivaliokunta lähetti 15.11.2013 oikeusministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle lainsäädännön ja käytännön arviointia ja selvittämistä varten. Lakialoitteessa ehdotetaan tällaisen vieraannuttamisen kieltämistä lastehuoltolakiin lisättävällä säännöksellä. Vieraannuttamiseen syyllistynyt lähivanhempi voisi sanktiona menettää huoltajuutensa. Aloite keskittyy kuitenkin etävanhemman oikeuteen, kun ongelmaa esiintyy myös lähivanhempaan kohdistettuna. Näin ehdotettuna se ei siis kokonaan ratkaise nykyistä ongelmaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s