Tarvitsen vain hyvin yksinkertaisen testamentin

Posted on Updated on

SukupuuToimistolle tulee usein tiedusteluita paljonko testamentti maksaa. Todennäköisin karrikoitu vastaukseni tähän on, että ”se riippuu”. Yllättävän usein vastauksena on, että ”tarvitsemme vain hyvin yksinkertaisen testamentin”. Niin. Ehkä näin, mutta mistä soittaja tietää, että tarvitsee vain yksinkertaisen testamentin? Entä miten itse asianajajana voin tietää, tarvitseeko asiakas todellakin vain yksinkertaisen testamentin?

Otetaan esimerkiksi Matti ja Maija, jotka haluaisivat keskinäisen omistusoikeustestamentin lesken turvaksi. Molempien kuoltua omaisuus menisi sitten heidän yhteiselle tyttärelle, Minnalle.

Tarkemman kyselyn lopputuloksena selviää, että Matti ja Maija ovat olleet yhdessä 40 vuotta, mutta eivät ole koskaan menneet naimisiin. Heillä on tytär, Minna, joka on naimisissa Pekan kanssa. Matti ja Maija eivät ole koskaan pitäneet Pekasta. Minnalla ja Pekalla ei ole yhteisiä lapsia, mutta Pekalla on lapsia aiemmasta avioliitosta. Maijalla on sisaruksia, joiden kanssa välit ovat erittäin tulehtuneet. Yksi Matin veljenpojista taas on hyvin läheinen sekä Matille että Maijalle.

Mitä tapahtuu, jos Minna kuoleekin ennen vanhempiaan? Matin ja Maijan perinnönsaajina ovatkin nyt molempien sisarukset.

Entä mitä tapahtuu aikanaan Minnan kuoltua? Pekka perii hänet, sillä Minnalla ei ollut omia lapsia. Puolison perintöoikeuteen ei vaikuta mahdollinen avioehtosopimus tai avio-oikeuden poissulkeminen testamentilla. Aikanaan myös Pekan lapset perivät Matilta ja Maijalta tulleen omaisuuden, tai jos Pekka ja Minna tekevät avioehtosopimuksen, ovat Pekan kuoltua Matin ja Maijan sisarukset perillisasemassa.

Sekavaa? Ei silloin, jos testamentintekijöiden sukupuu on tarkkaan huomioitu. Matin ja Maijan kanssa käydyn tarkemman keskustelun jälkeen saadaankin aikaan siis melko erilainen testamentti lopputulokseltaan. Tällä kertaa toivotunlaisin lopputuloksin: omaisuus pysyy rajatussa piirissä: ensin leskelle, sitten Minnalle ja Minnan jälkeen Matin veljenpojalle. Lisäksi testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus poissuljetaan, jolloin perinnöllä ei ole turhia ”osingonsaajia”.

Hinta olisi noin 150 euroa enemmän kuin hintahaarukan halvin testamentti. Lopputulos olisi kuitenkin toivotunlainen. Pieni rahallinen panostus tässä kannattaisi.

Loppukommenttina vielä todettakoon, että yksinkertaisia testamentteja ei siis ole olemassa. Lopputulos saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta sinne pääseminen vain vaatii aina taustojen tarkempaa selvittelyä, tapaamisia, sähköposti-ja puhelinkeskusteluita ja luonnoksia. Liian pintapuolisesti laadittu testamentti saattaa aikanaan osoittautua jopa huonommaksi vaihtoehdoksi, kuin jos testamenttia ei olisi ollut lainkaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s