Rahalegaatti ja sille maksettava korko

Posted on Updated on

Free Digital Photos "Percentage Sign Coin Meaning Interest Rates" by Stuart MilesTestamentit sisältävät usein määräyksiä tietystä rahasummasta tietylle saajalle. Kyse on tällöin rahalegaatista. Tuo legaatti synnyttää tällaiselle testamentinsaajalle oikeuden vaatia pesästä juuri kyseistä rahasuoritusta. Legaatit tulisi aina maksaa ennen varsinaista perinnönjakoa jo pesänselvitysvaiheessa, eli useimmiten perunkirjoituksen ja perinnönjaon välissä. Perintökaaren 22:1.1:n mukaisesti tuo rahasumma on maksettava niin pian kuin se on mahdollista tuottamatta haittaa kenellekään sellaiselle, jonka oikeus on pesän selvityksestä riippuvainen.

Aina tuo maksu ei ole mahdollista ennen perinnönjakoa, kuten silloin kun rahalegaatin täyttäminen edellyttää kuolinpesän muun omaisuuden realisointia.

Perintökaaren 22:5 mukaan rahalegaatille on kuitenkin lisäksi suoritettava viiden (5) prosentin vuotuinen korko. Oikeus alkaa 4 kuukauden kuluttua testamentintekijän kuolemasta. Kyse on siis tavallaan automaattisesta oikeudesta, jota ei tarvitse edes erikseen vaatia.

Nykyisessä korkotilanteessa tuo oikeus saattaa johtaa kohtuuttomuuksiin, erityisesti jos pesänselvitys kestää kauankin. Usein jos pesään haetaan pesänselvittäjää ja -jakajaa  siirtyy ja kestää tuo maksuaikataulu väistämättä. Edes sillä, koska testamentti saa lainvoiman tai onko legaattia pesänselvitysvaiheessa vielä mahdollista täyttää, ei ole merkitystä koron juoksemisen alkuhetken kannalta.

Koron maksusta voisi vapautua tai sitä voisi pienentää kuitenkin silloin, kun vainajalla ei ole jäänyt rahavaroja tai ne eivät riitä legaatin maksamiseen. Rahavarat ovat saattaneet huveta jo yksinkertaisesti velkojen maksamiseen tai lakiosien maksamiseen ja legaatin täyttäminen edellyttäisi kuolinpesän nimissä olevan asunnon myymistä. Tähän koron maksun pienentämisen tai siitä vapautumisen vaihtoehtoon ei kuolinpesän osakkaiden kuitenkaan ole syytä tuudittautua vaan tilanteet ovat käytännössä kuitenkin harvinaisia. Lopputuloksen kohtuullisuus on toki kuitenkin aina arvioitava.

Tästä oikeudesta korkoon ei tunnuta olevan kovin tietoisia ja tältä osin jo perunkirjoituksen laatijalta toivottaisiinkin aktiivisuutta asiasta tiedottamiseen, vaikka asia ei heidän velvollisuuksiinsa varsinaisesti kuuluisikaan. Näin kuitenkin vältyttäisiin monilta tulevilta kiistoilta ja epäselvyyksiltä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s