4 tärkeintä asiaa testamentin tiedoksiantamisesta

Posted on Updated on

4 tärkeintä asiaa testamentin tiedoksiantamisestaSilloin kun perittävä on tehnyt testamentin, on se tämän kuoltua annettava perillisille tiedoksi. Alla kolme tärkeintä asiaa, jotka tulee tiedoksiantamisessa huomioida.

1. Kuka

Vastuu testamentin tiedoksiantamisesta on testamentin saajalla. Samalla kyseinen saaja ilmaisee ottavansa testamentin vastaan. Riittää kuitenkin, että yksi saaja antaa testamentin tiedoksi ja muut mahdolliset saajat sitten ilmaisevat omalta osaltaan vain joko ottavansa testamentin vastaan tai luopuvansa siitä.

Yllättävän usein perilliset ja testamentinsaaja itsekin luulevat, että tiedoksianto on juuri perillisten vastuulla. Testamentin tiedoksiannossa on kyse kuitenkin nimenomaan siitä, ottaako testamentinsaaja ensinnäkin testamentin vastaan, hyväksyvätkö perilliset testamentin ja koska testamentin moiteaika alkaa. Moiteaikahan alkaa siitä päivästä, jolloin testamentti on asianmukaisesti annettu tiedoksi.

2. Kenelle

Testamentti tulee antaa tiedoksi lakimääräisille perillisille ja nimenomaan jokaiselle erikseen joko henkilökohtaisesti vastaanotettuna, valtakirjalla valtuutetulle tai edunvalvojalle perillisen puolesta.

Jos joku perillinen on tavoittamattomissa, esimerkiksi silloin kun tämä on muuttanut vuosia sitten ulkomaille eikä tämän olinpaikasta ole tietoa, voidaan tällaiselle poissaolevalle perilliselle määrätä edunvalvoja.

Edunvalvojan sijainen voidaan määrätä sellaiselle alaikäiselle tai muuten vajaavaltaiselle, jonka vanhempi tai muu varsinainen edunvalvoja ei voisi sitä ottaa tiedoksiantoa vastaan, lähinnä silloin kun edunvalvoja tai vanhempi itsekin on perillisasemassa tai testamentin saajana. Muutoin näidenkin osalta tiedoksianto voidaan toimittaa edunvalvojalle.

Lakimääräisiin perillisiin kuuluvat kustakin tapauksesta riippuen joko leski, rintaperilliset, toissijaiset perilliset tai valtio.

3. Miten

Testamentista tulee antaa oikeaksi todistettu jäljennös tiedoksi. Oikeaksi todistamisessa on syytä käyttää ulkopuolisia tai muutoin esteettömiä todistajia, vaikka laki ei niin tässä tapauksessa sitä suoraan edellytäkään.

Tiedoksianto tulee tapahtua todisteellisesti, joka tarkoittaa joko tiedoksiantoa haastemiehen välityksellä tai siten, että kaksi esteetöntä todistajaa allekirjoittavat tiedoksiantolomakkeen yhtäaikaisesti perillisen kanssa. Tarkoituksena on voida tarvittaessa osoittaa, että kyseinen perillinen on saanut testamentin tiedoksi ja moiteaika näin ollen on alkanut. Tästä syystä myös päiväys ilmoituksessa on ensisijaisen tärkeää.

Perunkirjoituksessa nähty testamentti ei ole riittävä tiedoksianto. Mikäli testamentti halutaan antaa perunkirjoitustilaisuudessa tiedoksi, tulee se lukea ääneen, esittää alkuperäinen testamentti perilliselle ja ottaa näistä toimista vielä maininta perukirjaan. Tällöin perillinen omalla tai valtuutetun allekirjoituksella vahvistaa tiedoksiannon.

4. Mitä jos perillisenä epäröin

Testamentin tiedoksianto ei tarkoita testamentin hyväksymistä, lakiosasta luopumista tai testamentin moittimisesta luopumista. Nämä tulee tehdä erikseen, mutta useimmiten kaikki hoituvat yhdellä asiakirjalla.

Mikäli koko prosessi halutaan mahdollisimman yksinkertaiseksi, voit käyttää seuraavaa sanamuotoa: ”Olen tänään [päiväys] saanut oikeaksi todistetun jälkennöksen [testamentin tekijä] laatimasta testamentinsta. Hyväksyn testamentin, sitoudun olemaan sitä millään perusteella moittimatta enkä vaadi lakiosaani.” Mikäli moiteoikeus kuitenkin halutaan säilyttää vielä, riittää osoitus, että on saanut hyväksymisen allekirjoituspäivänä tiedon kyseessä olevasta testamentista.

Jos olet saanut testamentin tiedoksi, mutta epäröit miltään osin jatkon osalta (hyväksytkö sen, vaaditko lakiosaasi, moititko sitä), suosittelen ehdottomasti olemaan juristiin tämän tiimoilta yhteydessä tai muutoin selvittämään oikeutesi. Näennäisesti vähäpätöisen asiakirjan merkityksen väärin ymmärtämisellä voi olla kannaltasi kohtalokkaita seuraamuksia oikeuksiesi suhteen. Varovaisuutta siis suosittelen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s